مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه، در نشست خبری به مناسبت هفته دولت به سوالات خبرنگاران پاسخ داد و به چالشهای موجود در بخش آب و برق کشور اشاره کرد و گفت: امسال مشکلات ناترازی آب و برق بیش از هر زمان دیگری به چشم میآید و ما با چالشهای زیادی در این زمینه مواجه هستیم.
فرهادی دلیل این مشکلات را عدم سرعت در توسعه منابع آب و کمبود اعتبارات برای تکمیل طرحها دانست و افزود: تحریمها نیز بر پیشرفت طرحها تأثیر گذاشته است.
وی تعداد چاههای مجاز در استان را ۱۰ هزار حلقه اعلام کرد و گفت: در حال حاضر ۵۱۵ هزار چاه غیرمجاز در سطح استان وجود دارد که این عدد نسبت به چاههای مجاز بسیار بالا است.
وی به برنامه سازگاری با کمآبی که در دولت دوازدهم تدوین شده اشاره کرد و گفت: برای سال ۱۴۰۳ باید ۱۲۰ میلیون متر مکعب آب ذخیره میکردیم که عملکرد دستگاهها به ۱۳۸ میلیون متر مکعب رسید.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه همچنین از توقیف ۲۶۱ دستگاه حفاری غیرمجاز در استان خبر داد و گفت: ما پیشگیری را به برخورد ترجیح دادهایم و در سال جاری ۲۰ حلقه چاه غیرمجاز بازگشایی و ۴۰۰ چاه غیرمجاز پر شده است.
وی درباره میزان مصرف آب شرب در شهر کرمانشاه گفت: حداقل ۹۳ میلیون متر مکعب آب شرب در سال جاری مصرف میشود که از این مقدار، ۵۰ تا ۶۰ میلیون متر مکعب از سد گاوشان تأمین میشود.
وی همچنین به برنامههای جایگزینی پساب شهر کرمانشاه برای صنایع اشاره کرد و گفت: با تشکیل کنسرسیومی، ۲۲ کیلومتر خط انتقال برای استفاده از پساب تصفیهشده به کارخانهها در حال احداث است.
مدیر عامل آب منطقهای کرمانشاه به تشریح برنامههای آتی در حوزه آب و برق پرداخت و گفت: بر اساس قانون بند پ ماده ۳۹، برای محصولات پرمصرف آب و برق در سال ۱۴۰۴ تعرفهها و جرائم سنگینی وضع خواهد شد. و این تعرفهها به حساب خزانه و برای جبران عقبماندگی طرحهای احیاء و تعادل بخشی در اختیار جهاد کشاورزی و وزارت نیرو قرار میگیرد.
فرهادی به طرحهای مرزی مانند طرح گرمسیری و سردسیری اشاره کرد و گفت: این طرحها در سالهای گذشته پیگیری شدهاند اما هیچگاه به مرحله اجرایی نرسیدهاند و با شناسایی آبهای مازاد سامانه گرمسیری و تصویب مطالعات در مورد آنها میشود از این منابع در دشتهای شرق استان استفاده کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه در ادامه به سد بیستون اشاره کرد و گفت: این سد به دلیل عدم تخصیص منابع آب به مرحله اجرایی نرسیده است و ابتدا باید مطالعات لازم انجام شود.
وی همچنین از احیای تالاب هشیلان به واسطه بارشهای خوب امسال خبر داد و گفت: مکاتباتی با محیط زیست استان انجام شده و از طریق انحراف سیلابها، تالابها احیاء شدهاند.
فرهادی در خصوص سند الگوی کشت نیز گفت: این سند در دو سال گذشته تدوین شده و به جهاد کشاورزی ابلاغ شده است. همچنین برنامه سازگاری با کمآبی یک برنامه جامع است که استاندار ریاست کارگروه آن را بر عهده دارد.
وی در رابطه با برداشت آب از منابع آب سطحی استان اعلام کرد: ۶۱۵ میلیون متر مکعب مجوز برداشت آب صادر شده است و علت خشک شدن برخی سرابها و تالابها تغییر اقلیم و کارسی است و رژیم آب آنها تحت تأثیر میزان بارش و دما قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه همچنین به آبرسانی از سد گاوشان اشاره کرد و گفت: “این طرح از سال ۱۴۰۱ وارد بهرهبرداری اضطراری شده و بیش از ۵۰ درصد آب شرب شهر کرمانشاه را تأمین میکند. و افزود: این طرح به تجهیزات خارجی به مبلغ ۱۲۰ میلیارد تومان نیاز دارد که اسناد آن آماده پرداخت است.
وی به پروژه ساماندهی رودخانه آبشوران اشاره کرد و گفت: این پروژه از سال ۱۳۹۰ آغاز شده و تا کنون ۵۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. برای اجرای این طرح بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است و اخیراً ۳۰۰ میلیارد تومان به صورت فورس ماژور در اختیار شرکت آب منطقهای کرمانشاه قرار گرفته است.
فرهادی به تشریح وضعیت ذخایر آبی استان پرداخت و گفت: ظرفیت آبی استان ۵.۵ میلیارد متر مکعب است که میزان مصرف آب در حوزه سطحی ۶۱۵ میلیون متر مکعب، در حوزه آب زیرزمینی ۵۷۰ میلیون متر مکعب، برای تولید برق ۹ میلیون متر مکعب و برای نیروگاه حرارتی نیز ۹ میلیون متر مکعب در نظر گرفته شده است
وی هدف شرکت آب منطقهای را صفر کردن میزان آب مصرفی در نیروگاههای حرارتی تا پایان سال ۱۴۰۴ عنوان کرد و گفت:تکمیل شبکههای ۱ و ۲ بر عهده شرکت آب منطقهای کرمانشاه است در حالی که تکمیل شبکههای فرعی ۳ و ۴ با وزارت جهاد کشاورزی است که با تشکیل تعاونی آببران و اعتبار خوبی که در سال ۱۴۰۲ به جهاد کشاورزی برای تکمیل شبکه مرزی و شبکههای فرعی ۳ و ۴ اختصاص داده شده، این نقیصه تا حدود زیادی برطرف شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه همچنین از تعریف ۲۰۰۰ میلیارد تومان پروژه برای استان خبر داد و گفت: برای آبرسانی از سد آزادی به استان اسلام آباد غرب، ۵۰۰ میلیارد تومان سهمیه استان در نظر گرفته شده که این برای استان قابل اجرا نیست.
فرهادی در خصوص سد آناهیتا نیز گفت: این سد قبل از حضور من حدود ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشت که اکنون به ۹۵ درصد رسیده است. حجم بدنه سد یک میلیون و ۴۵۰ هزار متر مکعب است و خوشبختانه این سد در زمستان سال گذشته آماده آبگیری شد و تملکات آن انجام شده است و به ۶۰ میلیارد تومان اعتبار دیگر برای تملک ۲۰ هکتار باقیمانده به منظور آبگیری نیاز است و هزینه صرف شده برای سد آناهیتا تاکنون ۵۴۶ میلیارد تومان بوده است.
وی به سد قشلاق اشاره کرد و گفت: این سد ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و کارهای آن تقریباً تمام شده است. مشکل اصلی سد قشلاق، تملک اراضی در محدوده این سد است که برای حل این مشکل، سال گذشته جلسات متعددی با معاون حقوقی اوقاف کشور و وزرای مربوطه برگزار شده است.
وی به تشریح وضعیت اراضی خزانه و چالشهای موجود در این زمینه پرداخت و گفت: سال گذشته ۸۰۰ هکتار اراضی خزانه تأسیس شد و در سال قبلتر ۹۰۰ هکتار در شهرستانهای شرقی استان ایجاد شد که کاهش مساحت اراضی خزانه نسبت به سال گذشته به دلیل کاهش سطح زیر کشت و تأثیرات اجتماعی و انتخاباتی بوده است.
فرهادی همچنین به تعداد محدودههای مطالعاتی اشاره کرد و گفت: “در حال حاضر ۲۳ محدوده مطالعاتی داریم که ۲ محدوده (منطقه روانسر سنجابی و منطقه حسن آباد شیان) به عنوان محدودههای ممنوعه بحرانی شناخته میشوند و هیچ مجوز تاسیس در این دشتها داده نمیشود و تمرکز شرکت آب منطقهای بر روی اجرای احیا و تعادل بخشی در همین محدودهها است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه از لایروبی رودخانهها در سال گذشته خبر داد و گفت: بعد از یک دهه، لایروبی رودخانههای کهریز الهیه و قاسم آباد در شهرستان سنقر و صحنه انجام شد و تقریباً ۳۰ کیلومتر از مسیر لایروبی شد. و در بازه زمانی دو ماهه، حدود یک میلیون متر مکعب نخاله خاک و زباله از مسیر خارج شد.
وی همچنین به پیشرفت فیزیکی تصفیهخانه غدیر اشاره کرد و گفت: این تصفیهخانه بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و تجهیزات هوادهی به زودی خریداری میشود و امسال به طور کامل به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی در ادامه به وضعیت خط انتقال آزادی به دشت حر اشاره کرد و گفت: این طرح به دلیل مشکلاتی که در آن به وجود آمده، در سال ۱۳۹۸ از مدار بهرهبرداری خارج شده و به وزارتخانه منتقل شده است. برای اصلاح کامل این طرح نیازمند اعتبار زیادی هستیم و در حال پیگیری قضایی برای تأمین اعتبار هستیم.
فرهادی همچنین از پیشرفت ۹۰ درصدی طرح آبرسانی به گاوشان خبر داد و گفت: این طرح در انتهای سال ۱۴۰۱، ۷۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشت.
وی درباره حجم ذخایر مخازن استان اعلام کرد: ۵۵ درصد از ۱ میلیارد و ۳۵۰ میلیون متر مکعب مخزن آب در سطح استان پر است و ۴۵ درصد آن خالی میباشد. در حال حاضر حدود ۷۳۵ میلیون متر مکعب ذخایر آبهای سدهای استان وجود دارد که نسبت به سال گذشته شرایط خوبی را نشان میدهد.
فرهادی به تشریح عملکرد شرکت آب منطقهای کرمانشاه در طول یک سال گذشته پرداخت و گفت: از جمله دستاوردها در این مدت تکمیل سد کبوتر لانه که آماده آبگیری است، لایهروبی رودخانهها، پر کردن چاههای غیرمجاز، و پاسخگویی به متقاضیان است.
وی در ادامه به تخصیص منابع آب در شهرستان کرمانشاه و مناطق مرزی و غربی استان اشاره کرد و گفت: این موضوع به واسطه پایداری و امنیت پیگیری شده اس همچنین فرایند تخصیص منابع آب یکی از پیچیدهترین فرآیندها در وزارت نیرو است که نیازمند توجه به مسائل زیستمحیطی، حق آببران فعلی، تغییر اقلیم و خشکسالیها است و سد بیستون از چرخه اجرا به دلیل عدم تخصیص منابع آب خارج شده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای در ادامه به برنامههای وزارت نیرو برای کنترل مصرف چاهها اشاره کرد و گفت: بر اساس این برنامه، سهمیه آبی برای کشاورزان مشخص شده و در صورت عبور از این سهمیه، برق آنها به طور اتوماتیک قطع میشود که در این زمینه ۶۴۹ مشترک پرمصرف شناسایی شده و اخطارهایی به صورت پیامک برای آنها ارسال میشود. در صورتی که این مصرف تکرار شود تجهیزات برقی آنها قطع و جمعآوری خواهد شد.
فرهادی در پایان به برنامه مدیریت توأمان آب و برق اشاره کرد و گفت: این برنامه از خرداد ۱۴۰۳ آغاز شده و تا پایان سال ادامه خواهد داشت که این اقدامات به منظور بهینهسازی مصرف آب و برق در استان کرمانشاه انجام میشود.