همواره سیستم بانکی یکی از سیبلهای مورد حمله در خصوص وضعیت بد اقتصادی کشور و استان برشمرده می شود. مدیران سرپرستی بانکهای استان کرمانشاه پنجشنبه ( ۴مرداد) در سالن جلسات تدبیر استانداری کرمانشاه به دفاع از این سیستم و مشکلات پیش روی خود در استان پرداختند .
سختگیری های سازمان بازرسی پرداخت تسهیلات را مشکل کرده است
رییس اداره امور شعب بانک ملی استان کرمانشاه و دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان کرمانشاه بیان داشت: سازمان بازرسی با تمرکز بر روی پرونده های تسهیلاتی و فراخوانی کارکنان در خصوص پرونده های تسهیلاتی که کمترین تعدیلی در پرونده ها داشته باشند کار را برای پرداخت تسهیلات سخت کرده است و کارکنان با احتیاط بیشتری تسهیلات را پرداخت می کنند.
بهزاد جلیلیان با بیان اینکه اگر پرداخت تسهیلات بر اساس دستور العمل شبکه بانکی صورت بگیرد تبدیل به اشتغال و تولید می شود گفت: برخی با غوغا سالاری سعی میکنند توپ را در زمین بانک بیندازند.
وی با اشاره به اینکه سازمان بازرسی تاکید بر رعایت ماده ۱۸۶ و ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم دارد، افزود: قانون در ماده ۱۸۶ تصریح دارد که صورت حساب مالی کسانی که می خواهند تسهیلات بانکی بگیرند باید با صورت حسابهایی که به سازمان مالیاتی می دهند تطابق داشته باشد.اما شرکتها برای اینکه مالیات پرداخت نکنند صورت حسابهای زیانده به مالیات ارائه می دهند و صورت حساب دیگری برای دریافت تسهیلات ارائه می دهند.سازمان بازرسی این عمل را تضییع اموال عمومی و فرار از مالیات می داند و بانک را مورد مواخذه قرار می دهد. همین صورتحساب های زیانده اهرمی شده است برای اعلام ورشکستگی و با ارائه این مستندات قاضی حکم به نفع آنها می دهد و سیستم بانکی دچار مشکل می شود.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان کرمانشاه افزود: در ماده ۱۶۹ هر نوع صورت حساب و فاکتور فروش باید کد و کارت اقتصادی داشته باشد و در صورتحساب معرفی شده باشد، اما کسانی که اقدام به ارائه فاکتور برای دریافت تسهیلات می کنند از ارائه چنین صورت حسابهایی خود داری می کنند .
ستاد تسهیل موجب سوء استفاده برخی از بدهکاران بانکی شده است
وی تصریح کرد: برخی شرکتها بدهی های خود را آنقدر پرداخت نمی کنند که متورم شود و در چند سال آخر فعالیت نیز مالیات و تامین اجتماعی را پرداخت نمی کنند تا هنگام تملک همه این بدهیها نیز به بانک تحمیل شود.
جلیلیان با بیان اینکه ستاد تسهیل موجب سوء استفاده برخی از بدهکاران شده است گفت: اگر وقتی که به بدهکاران بانکی حوزه تولید داده شود که موجب فعال شدن واحد و تداوم کار شود بانک نیز استقبال می کند اما این افراد تنها مطالبات را به تعویق می اندازند و هیچگونه فعالیتی انجام نمی دهند .
وی در ادامه به بحث ارائه گواهی حقوق از سوی ادارات برای تضمین و یا پرداخت تسهیلات پرداخت و گفت: متاسفانه پس از معوق شدن تسهیلات علیرغم مکاتبات فراوان هیچ پاسخی از سوی ادارات داده نمی شود و برای کاهش مطالبات نیازمند همکاری سازمانها و ارگانهای صادر کننده گواهی می باشیم .
رییس اداره امور شعب بانک ملی استان کرمانشاه یکی دیگر از چالشهای پیش روی سیستم بانکی را ارجاعات مردم از سوی برخی نمایندگان مجلس، فرمانداران ، ائمه جمعه و اعضای شورای شهر بر شمرد و یا آور شد: ما مشکلی با کمک به کسانی که نیازمند تسهیلات هستند نداریم اما هم تعداد این قبیل افراد زیاد شده است و هم برخی از این موقعیت سوء استفاده می کنند و اقدام به دلالی و معرفی این افراد بدون اینکه مرجع صادر کننده نامه اطلاع داشته باشد می کنند . این دلالان پولی از افراد می گیرند و نامه را برای فرد می گیرند و گاهی نیز مشاهده شده است که پول را به نام بانک یا مرجع صادر کننده می گیرند.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان کرمانشاه با ابراز خوشحالی از اینکه این اقدام با تذکر هایی که داده شد مقداری در استانداری کم رنگ شده است تصریح کرد: عدم امکان استخدام نیروی جدید در بانک ها علی رغم خروج نیروهای بازنشسته از این بخش دولتی یکی دیگر از مشکلات بانک های دولتی استان است که در مناطق مرزی با کمبود نیرو مواجه هستند.
کسانی که در سالهای اخیر تسهیلات قابل توجه گرفته اند یک ریال به بانک برنگردانده اند
مدیر شعب بانک صادرات استان کرمانشاه نیز با بیان اینکه ستاد تسهیل به فرهنگی تبدیل شده است که نباید کسی قسط پرداخت کند گفت: برخی واحدها سالهاست که تعطیل شده اند اما سازمان صنعت ، معدن و تجارت بدون هیچ کار کارشناسی این پرونده ها را به ستاد تسهیل می آورد .
بهزاد قهرمانی افزود: ماهم برای رونق و اشتغال دغدغه داریم ولی واحدی که بیش از یک دهه است که فعالیت ندارد پرداخت تسهیلات و عدم باز پرداخت مطالبات کمکی به وضعیت اشتغال آنها نخواهد کرد .
وی یاد آور شد: ورودی پول به بانک ها قطع شده است و کسانی که در سالهای اخیر تسهیلات قابل توجهی گرفته اند یک ریال به بانک پرداخت نکرده اند و اجازه وصول مطالبات به بانک ها نیز داده نمی شود .
مدیر شعب بانک صادرات در استان با اشاره به اینکه عدم بازپرداخت تسهیلات در استان به واسطه زلزله آبان ماه و امهال وامها موجب تنزیل درجه بندی بانک های استان شده و این موجب کاهش سطح اختیارات و امتیازات بانکها خواهد شد از استاندار خواست مکاتبه ای با بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی در این خصوص داشته باشد و بخواهد که استان کرمانشاه را در این نحوه امتیازدهی لحاظ نکنند .
ورشکستی برای فرار از پرداخت مطالبات مد شده است
مدیریت شعب بانک سپه منطقه کرمانشاه نیز با بیان اینکه انجماد منابع بانکی سیستم بانکی را با مشکل مواجه کرده است، خاطر نشان کرد: با توجه به بازار ارز ، طلا و مسکن مردم اقدام به خروج پولهای خود از بانک می کنند. در شعب بانک سپه استان کرمانشاه از ابتدای سال ۳۴ میلیارد خروجی منابع داشته ایم و نتوانسته ایم این منابع را جایگزین کنیم.
عبدالعلی شریفی یاد آور شد: ۲۱۵ تن طلا و ۲۰ میلیارد دلار ارز در دست مردم کشور است و این امر منابع را از سیستم بانکی خارج کرده است.
وی با شاره به اینکه برخی از مشتری های بانک هیچ تمایل و نیتی به برگشت تسهیلات ندارند گفت: ابراز ورشکستگی در بین واحدهای تولید و شرکتها برای عدم باز پرداخت تسهیلات مد شده است و قوه قضائیه نیز بدون توجه به اینکه با پذیرش این درخواست –ورشکستگی- دیگر سود ، جریمه و گاهی اصل پول به بانک برنخواهد گشت اقدام به این کار می کنند. این پول ها مال مردم است و اگر قرار باشد به سیستم بانکی برنگردد چگونه امکان پرداخت تسهیلات فراهم خواهد شود. با عدم برگشت سرمایه چگونه می توانیم تسهیلات قرض الحسنه ازدواج، مناطق زلزله زده ، اشتغال روستایی ، کمیته امداد و بهزیستی را پرداخت کنیم؟
مدیر شعب بانک سپه کرمانشاه افزود: قیمت تمام شده پول در استان کرمانشاه بالا رفته است و بانک ها با زیان مواجه هستند . در بانک سپه قیمت میانگین تسهیلات ۱۳ درصد و در مقابل آن پرداخت سود بانکی ۲۱ درصد است و همین نرخ بازدهی را پایین آورده است .
وی از عدم انگیزه کافی برای انتقال اموال تملیکی بانکها به متقاضیان اشاره کرد و گفت: مقدار زیادی از منابع بانک ها به اموال تملیکی راکد تبدیل شده است که بانک ها هر بار با کارشناسی محدود ۶ ماهه و مزایده نمی توانند این اموال را به متقاضی بسپارند و باید بانک مرکزی در راستای اقتصاد مقاومتی و برگرداندن این منابع به چرخه تولید مصوبه ای برای تسهیل در واگذاری داشته باشد.
حسن ریحانی پور مدیر شعب بانک مسکن استان کرمانشاه نیز با اشاره به ۱۰ هزار واحد تعطیل و فاقد متقاضی مسکن مهر در استان کرمانشاه گفت: در استان کرمانشاه ۶۰ هزار فقره تسهیلات مسکن مهر پرداخت شده است . با تشکیل کارگروه ویژه و بررسی موردی مجتمع های مسکن مهر باقی مانده می شود آنها را قابل بهره برداری و به متقاضیان تحویل داد.
امهال وام مناطق زلزله زده و اعلام امهال همه وامها در همان روزهای ابتدایی بدون در نظر گرفتن سقف و خسارت دیدن یا ندیدن توسط مسئولین این شبه را به وجود آورده است که همه وامها امهال شده و موجب بالار فتن چشمگیر مطالبات و تجمیع بدهی افراد شده است . این مورد نیز یکی از دغدغه مدیران بانک های استان بود و گفتند: برخی سودجویان با اعلام آدرس یکی از شهرستانهای زلزله زده با وجود اینکه در مرکز استان زندگی می کنند می خواهند که وامهای آنها نیز امهال شود.
با توجه به استعلام برخط و ثبت نام افرادی که وام آنها امهال شده است به عناوین سرفصل مطالبات، مشکوک الوصول و یا معوق امکان دریافت تسهیلات جدید و یا ضمانت برای آنها امکان پذیر نیست که این مورد نیز نیازمند دستور بانک مرکزی می باشد.