مدیرتجهیزات نظارت و ملزومات دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه در رابطه با افتتاحیه نصب و استقرار نرم افزار پیشرفته تحت عنوان تصویرسازی تشدید مغناطیسی درگفتگوباخبرنگار میلکان آنلاین گفت: این دستگاه مشهور به FMRI نام نوعی روش تصویربرداری در ام آر آی است. در این روش تصاویری متناوب از مغز در حال فعالیت و سپس در حال استراحت گرفته میشود و از یکدیگر بطور دیجیتالی به کمک نرمافزارهایی همانند اف اس ال تفریق میگردند، که حاصل این پردازش عملکرد مغزی در اثر تغییرات جریان خونی در مغز را از لحاظ فیزیولوژیکی نشان میدهد.
دکتر تورج شیرزادیان افزود:اين روش يكي از پیشرفتهترین ابزار اسکن مغزی موجود است كه ویژگیهای مغناطیسی هموگلوبین خون (قسمتی در گلبولهای قرمز که وظیفهی حمل اکسیژن را دارا است) را اندازهگیری میکند. به عبارت دیگر FMRIمیزان خون اکسیژنه در مغز را میسنجد. زمانی که مغز مشغول انجام وظیفهای خاص است، آن بخش از مغز به سوخت بیشتری نیازمند خواهد بود. سوخت مغز، اکسیژن و گلوکز است. از این رو هرچه بخشی از مغز بیشتر فعالیت کند، میزان مصرف سوخت آن نیز بالا خواهد رفت و جریان خون اکسیژنه بیشتری در آن نواحی از مغز جاری خواهد شد.
شیرزادیان گفت:بنابراین در طول انجام FMRI، زمانی که ناحیهای از مغز مورد استفاده است آن قسمت به صورت نوری قرمز رنگ روشن میشود. عصب شناسان با بررسی این فعل و انفعالات متوجه میشوند که در هر لحظه کدام بخش از مغز مورد استفاده است. سه روش تصویربرداری در FMRI غالباً DWI، بولد، و Perfusion میباشند. در تمام این روشها عموماً از دنباله پالسی از نوع EPI استفاده میگردد.
وی تصریح کرد:در این روش سیگنالهای مغزی بدون در معرض خطر یونیزه شدن ثبت میشود که در روشهای دیگر مانند CT و PET اجتناب ناپذیر است. دارای رزولوشن مکانی بالا، به طور نوعی ۵–۳ میلیمتر. با استفاده از این روش میتوان از تمام نواحی مغزی سیگنال ثبت کرد، برخلاف EEG یا MEG که حول وحوش نواحی سطحی قشری هستند.
مدیرتجهیزات نظارت و ملزومات دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه بیان داشت:از دادهها و تصاویر FMRI میتوان در زمینههای مختلفی که نیاز به بررسی عملکرد مغز داریم استفاده کرد. این تصاویر در حوزهٔ نوروساینس به شدت مورد توجه هستند و عمدتاً جهت بررسی ویافتن نحوهٔ ارائهٔ یک فعالیت شناختی در مغز مورد استفاده قرار میگیرد، علاوه بر این جهت مدلسازی فعالیتهای شناختی و نیز بررسی برخی بیمار یهای مغزی و عصبی نیز مورد توجه بسیار است. البته در حوزهای تشخیصی و کلینیکی نیز از FMRI غالباً استفاده میشود.
وی در ادامه افزود: در بحث گفتاردرمانی در ابتدا نواحی مربوط به گفتار قبل از جراحی را ارزیابی می کنیم و همچنین در حوزه درمان ارزیابی از پلاستیسیته پس از آسیب مغزی و ارزیابی بیماران مبتلا به اختلالات هوشیاری (کما، حالت نباتی، حداقل وضعیت هوشیاری، و سندروم)از مهمترین کاربرد و تشخیص این حوزه درمان خواهد بود.
تورج شیرزادیان گفت: از جمله کاربردهای FMRI در زمینههای تحقیقات نقشهبرداری از فعالیتهای پیچیده (نظیراحساس، موتور کنترل و توابع خاص زبانی و …) در حالت نرمال و بیمارو مانیتورینگ پاسخهای درمانی-نشانگذاری عصبی و دروغ سنجی می باشد.